Beregi keresztszemes

Településünket műemlék temploma mellett keresztszemes kézimunkái tették világhírűvé. Napjainkban a keresztszemes minták közül a legkedveltebbek a beregiek. A "beregi hímzés" elnevezés nem régi, az 1930-as évekből ered, amikor a felső tiszavidéki keresztszemes munkák ismertté váltak és megjelent Fóris Mária kézimunkakönyve "Beregi minták" címmel. A Beregi mintakincs igen gazdag, a köztudatban viszont alig néhány változata él. A minták közül a legkedveltebbek a virágok, ezen belül a rózsának, tulipánnak és a szegfűknek jut a legnagyobb szerep. Ezek a motívumok, sokféle formában jelennek meg, az 1-2 cm szélességtől az arasznyi nagyságig.
Az egyes mintákat mindenki a saját ízlésének megfelelően alakítja. Az eredeti beregi keresztszemes piros és kék színösszeállítással készült, ma már inkább piros és fekete színeket használják, de készülnek kézimunkák barnával és kékkel is. A keresztszemes kézimunkák már a XVIII. században készültek.
A beregi keresztszemes készítésének központja Tákos, az itt élő ügyes kezű lányok, asszonyok szívüket, lelküket adják ezekhez a csodálatos alkotásokhoz. Ahoz hogy községünkben még ma is készülnek keresztszemesek, és a hagyományokat ápoljuk, nagy szerepe van annak, hogy mindig akadnak olyan lelkes emberek akik-e hagyományokat tovább viszik és ápolják.
Tákos a beregi keresztszemes hímzés bemutatására, a templomtól nem messze, 2004-ben, megnyitotta a "Beregi keresztszemes kiállítást", ahol a faluban élők munkáit tekinthetik meg a látogatók.
A Tájházban kiállított alkotások nem csak megtekinthetők, hanem megvásorhaltók is, sőt a falu szorgos asszonyai egyedi megrendeléseket is szívesen fogadnak.
A Tájházban több régi bútor, eszköz is megtekinthető, amelyek a XVIII-IXX. százdaból maradtak ránk.

 kialli1kialli2kiallit3kiallit4parnak


    Tájház: Balázsi Béláné (Erzsike néni)
    Tel: 06-70/603-8267

Polgármesteri Hivatal:

H-Cs  7.30-16.00
P:   7.30-13.30

Könyvtári nyitvatartás:

CS: 16.30-19.00
P   : 16.30-19.00
Sz:   16.00 - 17.00

Védőnői szolgálat:

Csütörtök: 9.00 - 10.00

Háziorvosi rendelés:

Csütörtök: 10.00 - 12.00